Wanneer u een prijslijst toevoegt, wordt er automatisch een Prijslijst aangemaakt met een totaalprijs. Hierbij kunt u een prijsbijlage toevoegen die aanbieders kunnen invullen en uploaden ter onderbouwing van de totaalprijs. Wanneer u een gedetailleerde prijslijst wilt toevoegen, kunt u in dit artikel lezen hoe u dat instelt. Lees hier hoe u een prijslijst toevoegt.

Prijslijst bewerken

Om de kolommen te wijzigen klikt u op Kolommen en instellingen wijzigen

Kolommen en instellingen wijzigen

U komt nu in onderstaand overzicht terecht, waarbij u de kolommen van de prijslijst kunt gaan instellen. U kunt er hiervoor kiezen om extra kolommen toe te voegen of deze te verwijderen uit de prijslijst.

Hieronder zal iedere optie uitgebreid toegelicht worden. Via de Knop Quick Edit kunt u de opties wijzigen en als alles naar wens is ingevuld kunt u uw instellingen bevestigen met Opslaan.

De verschillende mogelijkheden zijn als volgt:

# (nummer): Dit is het nummer van de kolom welk de rangorde bepaald in de prijslijst.

Kolomnaam: Hier vult u de naam in van de kolom, dit is vaak het onderwerp van wat u hier wilt weten van de aanbieder of aan de aanbieder wil laten weten. Bijvoorbeeld: Prijs of Aantal. Dit komt bovenaan de kolom te staan.

Type: Een type wordt gekozen om te bepalen welke invoermethode een aanbieder dient te gebruiken in de gehele kolom. De mogelijke typen zijn als volgt:

• Tekst: Deze optie geeft de de mogelijkheid een regel tekst in te geven.
  • Aantal: Hier kan een getal worden ingevuld.
  • Prijs: Hier kan een getal in worden gevoerd die door het systeem als een bedrag zal worden behandeld.
  • Percentage: Hier kan een getal in worden gevoerd die door het systeem als een percentage zal worden behandeld.
  • Formule: Hier kan door u een formule ingevuld worden.

Standaard waarde: Deze kunt u gebruiken in combinatie met de optie aan te passen door inkoper na de offertefase. De standaard waarde die u hier instelt wordt voor de hele kolom toegepast en is aan te passen in de evaluatiefase.

Formule: Indien u voor het type Formule kiest kunt u in de kolom de formule instellen. Hierbij maakt u altijd gebruik van de nummers van kolommen, bijvoorbeeld C1. Dit werkt vergelijkbaar met Excel, zo kunt u hier bijvoorbeeld twee kolommen met elkaar laten vermenigvuldigen, C2*C3. U dient dan ook aan te geven wat de output moet zijn, hierbij kan gekozen worden uit valuta of percentage. Daarnaast heeft u de optie geen, hierbij blijft gewoon een getal de output. Denk hierbij aan bijvoorbeeld aantal uren maal het aantal mensen.  Let op: een uitkomst van een berekening kan niet mee worden genomen in een volgende berekening. Hierbij dient u de oorspronkelijke formule weer apart in te voeren. In het voorbeeld kan C4 niet worden mee genomen en wordt dit C2*C3.

Bereken Best Buy: Met dit vinkje geeft de inkoper aan dat de software met in de die kolom gegeven prijzen de aanbieders moet gaan vergelijken. Wanneer u kiest voor een gunningsformule, zal de software de hier ingegeven prijzen vergelijken met het kwaliteitsaspect uit de Vragenlijsten

Bewerkbaar door aanbieder: Hier kunt u aanvinken of de betreffende kolom door de aanbieder ingevuld mag worden, denk hierbij aan de kolom prijs.

Zichtbaar voor aanbieder: U kunt er voor kiezen om een kolom wel of niet zichtbaar te maken voor een aanbieder.

Verplicht: Hierbij kunt u een aanbieder verplichten een kolom in te vullen.

Laat totaal zien: hier kunt u aanvinken of de regels in de prijslijst opgeteld moeten worden tot één totaal. Dit geldt voor het totaal van alle ingevoerde waardes binnen de gekozen kolom.

Aan te passen door inkoper na offertefase: Als u deze optie gebruikt, is het mogelijk om alle velden onder die kolom nog te kunnen wijzigen na de offertefase. Deze optie kan niet gebruikt worden in combinatie met de optie In Bewerkbaar door aanbieder of Bereken best buy. Let op! deze kolom is niet zichtbaar voor aanbieders!

Belangrijk

De Bereken Best Buy vinkje dient altijd ingegeven te zijn door inkoper en kunt u in maximaal 1 kolom aanvinken.

Overige instellingen

Naast de beschreven mogelijkheden zijn er onder het tabblad instellingen wijzigen nog een aantal andere mogelijkheden.

• Kostencorrectie per aanbieding: Met deze optie kunt u achteraf een kostencorrectie toepassen op de ingediende prijzen. Lees hier hoe u de kostencorrectie instelt.
  • Periode van beantwoorden door aanbieders: Hier kunt u aangeven in welke fase de prijslijst beantwoord dient te worden door aanbieders
  • Gekoppelde vragenlijsten: Hier kan aangevinkt worden aan welke vragenlijst de prijslijst gekoppeld dient te worden.

Rijen Toevoegen

Wanneer de kolommen zijn toegevoegd kunt u de rijen toevoegen.

1. Klik in het tabblad Prijslijsten op Rij toevoegen
  2. Vul hier de gegevens in van de kolommen.
  3. Klik op Opslaan.

Wanneer u gebruik maakt van een berekening, kunt u deze testen door fictieve prijs in te vullen via Quick edit.